Vrei să reacționezi la acest mesaj? Creați un cont în câteva clicuri sau conectați-vă pentru a continua.

  >> INAINTE DE A POSTA!<<: Cum sa punem intrebari

  baDeoL
  baDeoL
  Administrator

  Mesaje : 54
  Data de inscriere : 05/07/2010
  Varsta : 28
  Localizare : Constanta

  >> INAINTE DE A POSTA!<<: Cum sa punem intrebari Empty >> INAINTE DE A POSTA!<<: Cum sa punem intrebari

  Mesaj Scris de baDeoL Mar Iul 06, 2010 4:36 pm

  1) Încercaţi să găsiţi singuri soluţia problemei. Dacă google nu a găsit nimic sau dacă nu înţelegeţi documentaţia, spuneţi-ne, altfel pur şi simplu vă vom trimite să citiţi documentaţia, pentru că răspunsul e acolo şi nu simţim nevoia să căutam acolo în locul vostru. Asta o puteţi face şi voi, plus că nu ne plătiţi, aşa că de ce am face-o?
  În cazul în care căutarea a eşuat, spuneţi-ne exact ce aţi căutat. Vă vom ajuta să învăţaţi să gasiţi răspunsuri astfel încît data viitoare veţi avea răspunsul imediat şi nu va trebui să aşteptaţi ca unul din noi să se trezească.
  Destul de des veţi găsi chestii care au legătură cu subiectul, dar nu RĂSPUNSUL. Nu trebuie să ne arătaţi tot ce aţi găsit sau bucăţi din manual, doar spuneţi-ne ce aţi învăţat şi ce cunoştinţe încă vă lipsesc.

  2) Întrebaţi în locul potrivit. De exemplu nu întrebaţi ceva legat de Unbunt într-un forum Fedora. Dacă nu sunteţi sigur dacă întrebaţi în locul potrivit, spuneţi-ne că aţi încercat dar nu aţi găsit un loc mai bun. Vi-l vom arăta.

  3) Încercaţi să explicaţi problema pe care o aveţi cît se poate de clar. Dacă veţi scrie "Ajutor, computerul meu nu butează!", problema poate avea o mie de cauze. Întotdeauna postaţi răspunsurile la următoarele întrebări:

  I) Problema a existat mereu?

  II) Dacă nu, ce schimbări aţi făcut sistemului (software şi hardware)?

  III) Cum se numesc şi care sunt versiunile tuturor programelor şi hardware-ului care au legătură cu subiectul? Cînd veţi căpăta ceva experienţă, veţi şti cînd acestea sunt importante şi cînd nu şi atunci nu va trebui să ne comunicaţi toate detaliile lipsite de importanţă. Dacă nua veţi această experienţă, spuneţi-ne toate detaliile.

  De asemenea, postaţi conţinutul fişierelor de configurare (cat fişier|grep -v ^#| grep -v ^$ ca să eliminaţi tona de comentarii), mesaje de eroare, capturi de ecran etc.
  Dacă explicaţi problema bine, ia mult mai puţin timp să fie înţeleasă şi rezolvată. Dacă nu explicaţi deloc problema, va dura o veşnicie sa fie rezolvată şi nu avem timp de aşa ceva.
  Desigur, e posibil să nu aveţi habar de ce problemă aveţi. În acest caz, cereţi indicii despre cum să o găsiţi.

  4) (Adaugată de autor). Dacă întîmpinaţi probleme pe care le puteţi soluţiona fără ajutor, postaţi acele probleme şi soluţiile pe un forum (nu folosiţi emailul pentru asta). Va fi folositor altora, vă vor da o reputaţie bună, alţii vă vor recomanda cu spontaneitate chestii utile legate de problemă şi, cel mai important, vă vor atenţiona dacă "soluţia" pe care aţi găsit-o va duce la probleme mai mari în viitor şi vă vor da o rezolvare mai bună.
  După un timp chiar puteţi lua un astfel de thread de pe un forum şi să-l rescrieţi într-un HOWTO.

   Data/ora curentă este: Lun Mar 01, 2021 11:40 pm